• Experts in property investments

Bostadsbubbla eller ”Vargen kommer”?

Bostadsbubbla eller ”Vargen kommer”?

Hög fastighetsförsäljning i oktober 2018
Siffror från den spanska statistikbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) visar att totalt 43536 bostäder såldes i Spanien i oktober 2018.
Detta är den högsta försäljningsgraden sedan oktober 2007 före finanskrisen och den tidigare bostadsbubblan. Ökningen är 15,8 procent jämfört med oktober 2017.

En handfull regioner hade särskilt hög försäljningstillväxt jämfört med oktober förra året, mer specifikt Murcia (51,2 procent), Navarra (41,3 procent) och La Rioja (35,6 procent).
Även Andalusien (25,9 procent), Katalonien (23,5 procent) och Valenciaregionen (17,7 procent) var långt över genomsnittet i Spanien.

Internationella valutafonden (IMF) varnar nu för prishöjningen på den spanska bostadsmarknaden efter att ha sett tecken på ”svag överprissättning”.
Organisationen betonar dock att det fortfarande är långt från en bostadsbubbla, men är lite bekymrad över prisutvecklingen framöver.
De spanska myndigheterna uppmanas att införa lämpliga mekanismer för att styra utvecklingen, en uppmaning som organisationen har gjort tidigare.

Spaniens regering tillkännagav i juli 2018 att ett nytt organ skulle inrättas för att övervaka landets bostadsmarknad och dess finansiering.
Det skulle ske genom den spanska kommittén för ekonomisk stabilitetskommitté de Estabilidad Financiera, som består av företrädare för det spanska finansministeriet (Ministerio de Economía) och den spanska centralbanken (Banco de España). Det faktum att utskottet hittills inte har något organ på plats har lett till att IMF upprepar sin uppmaning.

Varningen från IMF kommer efter en analys av försäljnings- och prisuppgifterna på den spanska fastighetsmarknaden fram till slutet av 2017.
Under en period som kännetecknas av en fortsatt tillväxt på marknaden anser penningfonden att den har sett tecken på ”svag överprissättning”.
Samtidigt påpekas att Spanien för närvarande anses vara långt ifrån en ekonomisk bubbla.

Ökningen på marknaden oroar dock IMF, skriver den spanska tidningen El País. Framför allt verkar det som att ökade fastighetspriser snabbt kan få människor som äger sina hem att känna sig rikare och därför sluta spara. Siffrorna visar också att sparandet nådde en historisk bottenpunkt 2017, efter att ha varit på maximal nivå under den tidigare finanskrisen.

 

 

Källa: spaniaposten.no

img

Lisa Forsström

Related posts

Nine reasons why Spain is such a popular country to visit or to live in

Sunshine in Spain is higher than 2500 hours per year… No other country can compete in Europe...

Continue reading
by Lisa Forsström

Spanien är bästa valet för ett långt och hälsosamt liv – Lista på Top 10 länder

Om du vill leva tills det att du blir bortåt 100 år så visar en vetenskaplig undersökning att...

Continue reading
by Lisa Forsström

Djungeln att ta sig igenom vid köp av fastighet

Internet är ett av de bästa redskap man kan använda då man går i köptankar och är nyfiken...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion