• Experts in property investments

Costa Calida – mest prisvärt att investera i en spansk bostad!

Costa Calida – mest prisvärt att investera i en spansk bostad!

Murcia-regionen har fortfarande bäst prisbild för dig som vill investera i ett boende här i Spanien.
Det är självfallet flera faktorer som spelar in i denna långsamma återhämtning, där en eller flera orsaker påverkar utvecklingen.
Murcia-regionen har traditionellt varit en av de fattigaste regionerna i Spanien mycket på grund av att det varit en region för jordbruk och fiske – vilket inte ger speciellt mycket intäkter till regionen.
Där andra regioner genom åren expanderade inom både näringsliv och turism var Murcia kvar i gamla fotspår och fortsatte med sitt jordbruk och sitt fiske.

För er som redan upptäckt Murcia-regionen och Costa Calida är det ingen nyhet att det är en relativt ”ung” region gällande nordeuropeisk turism vilket betyder att man här ligger många år efter till exempel Costa del Sol och Costa Blanca.
Det var först runt 2004–2007, under högsta peaken i bostadsbygge/köp, som Murcia-regionen hängde på och började bygga. Och det byggdes mycket: Golf resorts, urbanisationer och hela bostadsområden byggdes parallellt.
Bankerna lånade på spekulation ut pengar till byggherrarna. Mycket såldes (så som i övriga Spanien) men väldigt mycket hann inte säljas innan kraschen 2008.
Det innebar att regionens banker helt plötsligt satt med tusentals bostäder i sina knän, efter att byggherrarna gått i konkurs, så kallade bankåtertag. Dessa säljs idag direkt av banken till ett pris långt under marknadsvärdet. Golfresort man kan fynda på idag är bl.a. Las Terazzas de La Torre, Mar Menor Golfresort, Sierra Golf, Corvera Country Club, Composol Golf och Roda Golf.
Små Fincor och små lantliga hus finns det fortfarande mycket gott om i Murcia-regionen. Dessa har relativt enkel standard och har därför även väldigt låga priser.

De många lågpris-fastigheterna i kombination med alla bankåtertag gör att Murcia-regionens genomsnittspris fortsatt ligger ganska långt under övriga Spaniens prisutveckling, se siffror längre ner.
I kustområdena är det dock annorlunda! Priserna längst kusten från Lo Pagan ner till till Aguilas ökar stadigt. Norra Costa Calida (Lo Pagan ner till till Los Alcazares) blir mer och mer populärt hos skandinaviska köpare.
Mazarron-bukten blommar i utveckling och är en oas för de som vill ha lite mindre exploatering och mer Spanien.
Just Mazarron-bukten är väldigt populär hos de som tycker om ”aktiv semester” eftersom klimatet, naturen och bergen ger alla möjligheter att hitta på andra, lite mer krävande, aktiviteter än sol & bad.

Intresset för regionen har snabbt ökat efter att nya Murcia International har öppnade i januari 2019, den nya flygplatsen som ligger mitt i Murcia-regionen har bara 30-40 minuter till i stort sett alla städer och byar längst Costa Calida.
Man spår en 20% ökning av turister det närmsta året just på grund av att regionen nu är lättillgänglig.

Funderar ni på att köpa en bostad i Spanien så rekommenderar vi varmt att ni tar en tur till Costa Calida för att se de olika områdena – som alla är annorlunda och har sin unika charm.
Självklart bokar vi gärna in en visningsdag mer er för att visa vad som finns tillgängligt och vad som är på gång!

img

Lisa Forsström

Related posts

Nine reasons why Spain is such a popular country to visit or to live in

Sunshine in Spain is higher than 2500 hours per year… No other country can compete in Europe...

Continue reading
by Lisa Forsström

Spanien är bästa valet för ett långt och hälsosamt liv – Lista på Top 10 länder

Om du vill leva tills det att du blir bortåt 100 år så visar en vetenskaplig undersökning att...

Continue reading
by Lisa Forsström

Djungeln att ta sig igenom vid köp av fastighet

Internet är ett av de bästa redskap man kan använda då man går i köptankar och är nyfiken...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion