• Experts in property investments

Djungeln att ta sig igenom vid köp av fastighet

Djungeln att ta sig igenom vid köp av fastighet

Internet är ett av de bästa redskap man kan använda då man går i köptankar och är nyfiken på vad som finns tillgängligt på fastighetsmarknaden.
Många kunder är otroligt förberedda och har lagt ner många timmar på nätet för att utforska områden och bostäder innan de reser till Spanien för visning.
Vissa kunder kommer gärna med väldokumenterat och utskrivet material, en del har mappar fulla med olika bostäder och förslag. Jag har till och med sett avancerade kalkylblad, där kunden har analyserat ett trettiotal bostäder in i minsta detalj. Att en kund kommer påläst och vet vad man vill ha är alltid positivt, då det gör mäklarens arbete något smidigare.

Vad som dock gör det hela lite mer komplicerat, och tyvärr kan leda till förvirring och besvikelse, är att mycket av det som annonseras på hemsidor och sökmotorer redan kan vara sålt eller så stämmer inte informationen alls gällande läge, utsikt, kvalitet eller ibland även pris. Det förekommer till och med att vissa bostäder som annonseras inte ens existerar! Hur kan det vara så här?

I Sverige och andra nordeuropeiska länder har vi vanligtvis en mäklare med exklusivitet på ett försäljningsobjekt.  Korrekt information om adress, planritningar, ”stylade” foton, exakta detaljer såsom driftskostnader, föreningsavgifter m.m. publiceras.  När bostaden har sålts, informeras andra spekulanter och alla annonser tas bort från marknaden. Enkelt och tydligt för alla parter.

Här i Spanien kan flera mäklare vara uppdragsgivare för en och samma bostad och försäljnings-exklusivitet är ovanligt.  Vilka och hur många fastighetsmäklare som kan sälja bostaden bestämmer ägaren/säljaren helt och hållet själv.  Så, varför sålda objekt ligger ute till salu då de redan fått en ny ägare beror oftast på att inte alla mäklare blivit informerade om att bostaden sålts och således tas den inte bort från marknadsföringen.  Detta är något som uppdragsgivaren, det vill säga säljaren av bostaden, själv måste meddela varje fastighetsmäklare som anlitats.

En annan orsak kan vara att det finns aktörer på marknaden som tyvärr inte tar bort sålda objekt, då de kan fungera som utmärkta ”lockbeten” för kunder.  När man ringer eller skickar ett email till fastighetsmäklaren så får man svaret att objektet precis sålts, men att de har ett annat objekt som kan vara intressant.  Vi har vid ett flertal tillfällen sett bostäder som annonseras ”till salu”, vilka såldes för ett till två år sedan.

Hur kommer det sig att informationen varierar så mycket på samma bostad?
När det gäller priset så kan det vara så enkelt att ägaren, efter diskussion med en mäklare, bestämmer sig för en prissänkning, men förbiser att meddela de andra uppdragsgivarna.
Då ligger det högre priset kvar på vissa hemsidor. Givetvis finns andra orsaker också.
Gällande läge, så kan informationen variera drastiskt. Jag ser ofta annonser där fastigheter som ligger ganska långt in i landet eller upp på berget annonseras som ”strandnära eller beach-front”.
Detta är ju givetvis bara slarv eller okunskap från mäklaren. Det är heller inte helt ovanligt att mäklare använder fotografier från helt fel objekt eller område, för att få in bättre säljande bilder i annonsen för det objekt de marknadsför. Många struntar tyvärr i att kvalitets-kontrollera dessa detaljer innan annonsen publiceras på webben, därav felaktig information!

Nu när ni läst ända hit, så hoppas jag att ni har viss förståelse för den förvirring som ni kan komma att uppleva under jakten på bostad i Spanien.  Ni har förhoppningsvis även fått lite matnyttig information om vad ni ska kontrollera och vad ni kan förvänta er. På Spaindinavia gör vi vårt allra bästa för att alltid ha uppdaterad och korrekt information till våra kunder.
Men… även vi kan missa då det kan bli förvirrande för oss då många mäklare är inblandade i samma försäljningsobjekt.  Vårt bästa tips är att ni har regelbunden kommunikation och kontakt med fastighets-mäklaren för att ha mesta och bästa korrekta information om de objekt ni är sugna och nyfikna på!

Lycka till i jakten på just ert ställe i solen – Ni kommer inte att ångra er!

img

Lisa Forsström

Related posts

Nine reasons why Spain is such a popular country to visit or to live in

Sunshine in Spain is higher than 2500 hours per year… No other country can compete in Europe...

Continue reading
by Lisa Forsström

Spanien är bästa valet för ett långt och hälsosamt liv – Lista på Top 10 länder

Om du vill leva tills det att du blir bortåt 100 år så visar en vetenskaplig undersökning att...

Continue reading
by Lisa Forsström

Bilkörning i Spanien – Vad du kan förvänta dig

Bilkörning i ett annat land än sitt hemland kan vara lite nervöst i början. Då kan det vara...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion