• Experts in property investments

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna vi fått gällande köp och uthyrning av bostäder i Spanien. Vi hoppas att de kan hjälpa dig! Tveka inte att kontakta oss på [email protected] om du har frågor du inte hittar svar på.

Köpa bostad

När du kommer till Spanien så möter vi gärna dig/er för en rundtur!
Var ni ska köpa beror helt på vad ni är ute efter och hur ni vill bo.
Kontakta gärna oss för en genomgång av era önskemål så tar vi fram områden och objekt som uppfyller era krav!

Ofta kan du göra det. Vanligast är att bankerna lånar ut 70% av bostadens värde. I vissa fall kan du låna ända upp till 100%, om det t.ex. är bankåtertag.
Precis som i andra EU-länder har bankerna här blivit väldigt restriktiva. Om du blir godkänd beror alltså helt och hållet på hur din inkomst ser ut, vad du eventuellt har i län sedan tidigare m.m.
Om du har behov av att låna i Spanien så är det alltid bra att förbereda ett lånelöfte så att du vet vad du har för förutsättningar.

Det beror helt på när huset är byggt (före eller efter nya byggnormen), vad du vill göra och hur det påverkar dina grannar.
Det är alltså ingen större skillnad på möjligheter jämfört med Skandinavien. Glöm inte att du behöver ett bygglov!

Har du en tomt stor nog och det är praktiskt möjligt att bygga en pool på tomten, så bör ingenting hindra dig. Tänk på att du behöver bygglov för detta.

Som medlem i en EU-nation har du rätt att få den akutsjukvård du behöver.
Tänk på att ta med ”det blåa kortet” för att slippa lägga ut pengar vid läkarbesök. Om du har tänkt att stanna en längre tid så bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att teckna en sjukförsäkring som gäller under hela vistelsen. Vanligtvis täcker er vanliga hemförsäkring upp till 45 dagar.

De flesta besökare hyr egen bil väldigt billigt här. Här kör man väldigt ansvarsfullt och respekterar gällande regler och lagar. Vägarna är fantastiskt fina. Om du inte vill köra själv så finns det både bussar och taxi att nyttja, och det kostar ofta en bråkdel av priset jämfört med Skandinavien. I Mazarrón-regionen är även cykel ett mycket vanligt fordon.

Ja, du kan ta med din hund till Spanien. Din hund måste ha ett eget EU-pass samt vissa vaccinationer. Det är också ett krav på att hundar ska vara elektroniskt chippade. Fråga din veterinär som har koll på aktuella krav i Spanien.
Säkerställ alltid med flygbolaget att du får ta med din hund – det är inte alla flygbolag som ger denna möjlighet.

Vanligast är att du måste budgetera för 12-15% extra, utöver försäljningspriset. Detta är kostnader för skatt, advokatkostnader, Notarius Publicus, stämpelavgifter, legala avgifter vid köp etc.

Bostadsförsäljning i Spanien går inte till på samma sätt som i Skandinavien, där en mäklare har ensamrätt på en försäljning. Här kan ”alla mäklare sälja alla objekt”. De flesta mäklare kan sälja ”andras” objekt och därmed addera en egen vinst på försäljningen. Det kan även vara så att vissa mäklare nöjer sig med lite mindre provision än andra.
Titta dock på vad som ingår i priset! En del mäklare inkluderar AC, vitvaror, möbelpaket etc. Alltså sådant som du själv skulle få stå för annars.

Försäljningar i Spanien går inte till på samma sätt som i Skandinavien, där en mäklare har ensamrätt på en försäljning. Här kan alla mäklare sälja alla objekt.

Hyra ut bostad

På Spaindinavia erbjuder vi full uthyrningsservice. Vi har bra koll på vilka intäkter du kan förvänta dig i de geografiska områden vi är verksamma. Kontakta gärna oss på [email protected] så ska vi hjälpa dig med just din kalkyl!

Absolut! Det finns många företag som har denna service, även Spaindinavia erbjuder detta. I servicen ingår allt från promotion på olika siter till in- och utcheckning, hantering av betalning samt städning och tvätt.

Ja, det kan du ha. Detta, samt andra krav, berättar du till din property manager. Spaindinavia erbjuder full uthyrningsservice och tar hand om detta och andra önskemål ni har runt er uthyrning.

Det beror helt och hållet på vilket bolag ni anlitar som property manager.
En del bolag använder enbart 1 plattform (t.ex. Booking eller AirBnB eller Homeaway). Andra använder enbart sin egen hemsida som marknadsföringskanal. Några använder ett brett utbud av plattformar.
Spaindinavia använder alla de stora plattformarna i Europa, totalt ca 40 st för att säkerställa mesta möjliga uthyrningsmöjlighet för våra kunder.

Det gör det bolag som ni anlitar för ”property management”. Det finns många företag som har denna service, även Spaindinavia erbjuder denna service för våra kunder.

Spaindinavia tar 15% av hyresintäkten i kostnad för full service. Då ingår promotion av er bostad hos drygt 20 olika uthyrningssidor i Europa (t.ex. Booking, AirBnB, Homeaway m.m.), nyckelhantering, bokning av hyresgäster, kalenderadministration, in- och utcheckning av hyresgäster samt ekonomisk redovisning.

Tillkommer gör bokningssidornas egna avgifter (dras direkt av siten) samt städ- och tvättavgift (betalas av hyresgästen).

Ja, det behövs licens för att få hyra ut din bostad. Om du anlitar Spaindinavia som Property manager behöver du inte ansöka om egen licens. Vi har de licenser som krävs för att korrekt hantera och administrera uthyrningar i Spanien.
Om du väljer att själv hyra ut så bör du absolut ansöka om egen licens! Fler och fler europeiska länder inför stränga kontroller och straffavgifter till de som hyr ut ”svart”.
Glöm inte att alla intäkter skall deklareras och skattas.  Har du haft kostnader såsom avgifter för Property management, städ- och tvättkostnader etc. så är dessa avdragsgilla. Det förutsätter dock att du har fakturor eller kvitton på dessa kostnader.