• Experts in property investments

Julklappar på trettondagen och vindruvor på nyår

Julklappar på trettondagen och vindruvor på nyår

 

Julen firas på olika sätt runt om i världen och det kan vara kul att se hur man firar jul i Spanien.
Jan Nilsson har beskrivit den spanska julen på ett mycket bra sätt.

Firandet i Spanien omges av mycket fest och starka traditioner.
Julafton är en vardag i Spanien, men man jobbar sällan hela dagen. Julmaten intar man sent på kvällen, ca kl 21 eller 22. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger religiösa men roliga julsånger med familjen hela kvällen, gärna långt in på natten.
Juldagen är av förståeliga skäl en röd dag… Men på de flesta ställen i landet är man igång och jobbar igen redan på annandagen.

Julklapparna delas traditionellt sett ut på trettondagen vilket var dagen då de tre vise männen kom till Jesusbarnet med sina gåvor. Det har dock blivit allt vanligare att man även i Spanien börjat dela ut julklappar på julafton (gärna med tillhörande jultomte) eller på juldagen som man gör i resten av Europa.

De tre vise männen, kallas Los Reyes Magos, och de lämnar paketen till barnen under natten till trettondagen.  Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler.
Över hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos rör sig genom landet med sina gåvor.

Den spanska julgranen pryds med guldkulor och massor av blinkande ljus. En annan viktig detalj i julfirandet är julkrubban med omgivning som kan bli ganska avancerad på sina håll.

Den spanska julmaten kan skilja sig åt mellan regionerna, men kalkon, skaldjur, fisk och gris är viktiga inslag på de flesta menyer. Spanskt julgodis är en slags nougat som tillagas i olika varianter. Marsipan är också ett vanligt julgodis i Spanien.

Nyårsafton i Spanien är en stor händelse som man firar på stora fester med släkt, vänner och bekanta. Om julen firas hemma går spanjorerna man ur huse under nyår för att fira tillsammans.
Här i Puerto de Mazarrón fylls stranden med festglada människor strax före 12-slaget. Den stora traditionen är att man för varje klockslag (med start tolv sekunder innan klockan slår tolv) fram till tolvslaget äter en vindruva! Det är inte så lätt som det låter att lyckas äta en vindruva i sekunden – prova gärna!
Istället för champagne dricker man den spanska drycken Cava.

Kalender för julfirandet i Spanien – översikt

  • 8 december är en röd dag, då man firar Immaculada (den obefläckade avelsen) vilket inleder julsäsongen.
  • 21 december så firas, i alla fall i en del städer, årets kortaste dag med Hogueras (brasa).
  • 22 december sker det stora jullotteriet som får hela Spanien att samlas framför radion eller TV:n.
  • 24 december är det Nochebuena (god natt) och man samlas och äter mycket godsaker som gärna sköljs ner med spanskt vin.
  • 25 december får många barn en liten present (en del får redan den 24), men de flesta får vänta till 6 januari.
  • 28 december är dagen för Santos inocentes (heliga andar), som kan liknas vid 1 april när många skojar med varandra på olika sätt (även medierna).
  • 31 december är det NocheVieja (nyårsafton) och det råder stor feststämning över hela landet.
  • 1 januari är det röd dag, och många använder den som en vilodag.
  • 5 januari anordnas det processioner över hela Spanien, och det kastas godis från de stora följena till barnen som tittar på. Alla städer och regioner har sina egna varianter på detta firande.
  • 6 januari är det så dags för barnens stora dag, Dia de los Reyes Magos, dagen då de tre vise männen anlände till Betlehem med gåvor till Jesusbarnet. Julklapparna ligger redan, i de flesta fall, och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Det är en tradition att de tre vise männen rider runt olika städer i Spanien hela dagen och delar ut gåvor till barn som ligger på sjukhus.
img

Lisa Forsström

Related posts

Nine reasons why Spain is such a popular country to visit or to live in

Sunshine in Spain is higher than 2500 hours per year… No other country can compete in Europe...

Continue reading
by Lisa Forsström

Spanien är bästa valet för ett långt och hälsosamt liv – Lista på Top 10 länder

Om du vill leva tills det att du blir bortåt 100 år så visar en vetenskaplig undersökning att...

Continue reading
by Lisa Forsström

Isla Plana – en pärla vid havet inte många känner till

Hitta till Isla Plana Isla Plana ligger 40 minuter från Murcia flygplats och 90 minuter från...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion