• Experts in property investments

Ny lag kring bostadslån

Ny lag kring bostadslån

 

Osäkerheten som rådigt om vem som är betalningsansvarig för de kostnader som finns kopplade till upprättande av ett bostadslån i Spanien har resulterat i en ny lag, som den spanska regeringen nyligen blixtsnabbt antog. Den nya lagen säger att det är bankerna som är skyldiga att betala kostnaderna, som främst består av en stämpelavgift och en mindre uppläggningsavgift, någonting som kunden hittills fått betala. De nämnda kostnaderna utgör ca 1-2 procent av bostadslånets storlek.
Hela frågan kring vem som ska betala dessa kostnader kom upp när några konsumentorganisationer klagade över att det var bankkunderna som betalade dessa kostnader. Därefter har en avdelning inom Högsta domstolen och Högsta domstolen i sin helhet sagt emot varandra, vilket skapade stor osäkerhet och näst intill orsakade ett kortvarigt stopp i bostadshandeln i landet.

Den nya lagen får inte retroaktiv verkan så det är långtifrån alla låntagare som är nöjda med den nya lagen. Och inte heller bankerna är nöjda. Därför förväntas det nu att de spanska bankerna kommer att överklaga den nya lagen till EU-domstolen i Bryssel och/eller införa nya avgifter, som kommer att drabba alla bankkunder.

img

Lisa Forsström

Related posts

5 frågor (och svar) som mest berör husförsäljare i Spanien…

När du bestämmer dig för att sälja ditt hus, är det helt normalt att du är osäker på hur...

Continue reading
by Lisa Forsström

Isla Plana – en pärla vid havet inte många känner till

Hitta till Isla Plana Isla Plana ligger 40 minuter från Murcia flygplats och 90 minuter från...

Continue reading
by Lisa Forsström

Costa Calida – mest prisvärt att investera i en spansk bostad!

Murcia-regionen har fortfarande bäst prisbild för dig som vill investera i ett boende här i...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion