• Experts in property investments

Ny lag kring bostadslån

Ny lag kring bostadslån

 

Osäkerheten som rådigt om vem som är betalningsansvarig för de kostnader som finns kopplade till upprättande av ett bostadslån i Spanien har resulterat i en ny lag, som den spanska regeringen nyligen blixtsnabbt antog. Den nya lagen säger att det är bankerna som är skyldiga att betala kostnaderna, som främst består av en stämpelavgift och en mindre uppläggningsavgift, någonting som kunden hittills fått betala. De nämnda kostnaderna utgör ca 1-2 procent av bostadslånets storlek.
Hela frågan kring vem som ska betala dessa kostnader kom upp när några konsumentorganisationer klagade över att det var bankkunderna som betalade dessa kostnader. Därefter har en avdelning inom Högsta domstolen och Högsta domstolen i sin helhet sagt emot varandra, vilket skapade stor osäkerhet och näst intill orsakade ett kortvarigt stopp i bostadshandeln i landet.

Den nya lagen får inte retroaktiv verkan så det är långtifrån alla låntagare som är nöjda med den nya lagen. Och inte heller bankerna är nöjda. Därför förväntas det nu att de spanska bankerna kommer att överklaga den nya lagen till EU-domstolen i Bryssel och/eller införa nya avgifter, som kommer att drabba alla bankkunder.

img

Lisa Forsström

Related posts

Nine reasons why Spain is such a popular country to visit or to live in

Sunshine in Spain is higher than 2500 hours per year… No other country can compete in Europe...

Continue reading
by Lisa Forsström

Spanien är bästa valet för ett långt och hälsosamt liv – Lista på Top 10 länder

Om du vill leva tills det att du blir bortåt 100 år så visar en vetenskaplig undersökning att...

Continue reading
by Lisa Forsström

Djungeln att ta sig igenom vid köp av fastighet

Internet är ett av de bästa redskap man kan använda då man går i köptankar och är nyfiken...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion