• Experts in property investments

Spanska vanor (och ovanor)

Spanska vanor (och ovanor)

Spanien har under de senaste 20 åren utvecklats till ett modernt land, som visserligen har många likheter med Sverige, men att tro att du ska hitta en svensk livsstil i Spanien är mycket begärt.
Förvänta dig inte att allt fungerar som hemma. Är du positiv ser du det som en del av charmen.

SKORNA TAS INTE AV INOMHUS
Om du bjuder hem en spanjor till dig på middag så märker du lite av olikheterna i hur vi är vana att göra i Sverige.
Det börjar redan när de kommer innanför din dörr. Ingen spanjor har någonsin tagit av sig sina skor när han är bortbjuden.
Det spelar ingen roll om det är hällande regnväder eller om skorna är leriga och kladdiga, en spanjor besöker inte en vän eller bekant i strumplästen.
Detta gäller också när du besöker din spanska bekant i hans hem: Ta aldrig av dig skorna!

SPANSKA MATVANOR
Räkna inte med att din spanska gäst kommer i tid och kalkylera också med en lång konversation innan det är dags att sitta ner och äta.
Planera därför aldrig att maten ska vara färdig på utsatt tid. Då kommer ni alldeles säkert att få äta kall mat.
Skillnaderna i vanor runt matbordet är mycket märkbara i hela världen och de olika kulturer om finns.
Så är fallet i högsta grad även i Spanien. Låt oss börja med hur spanjoren hanterar brödet:
Smör förekommer aldrig och tidigare serverades brödbiten bredvid tallriken direkt på bordsduken.
På senare tid har en liten tallrik hamnat under brödbiten, mycket beroende på inflytandet av turisterna från norra Europa.
När väl brödbiten är på plats så bryts den i mindre bitar och stoppas i munnen eller används för att skjuta fram matbiten till gaffeln så som vi använder kniven.
Eller så doppar man brödbiten i såsen och stoppar den i munnen. Kniv används aldrig för att skära brödet.
Nästan all mat som inte behöver skäras i bitar äts enbart med gaffeln och den lilla brödbiten får åter en funktion som ett substitut för kniven.

SPANSKA ARBETSTIDER SKAPAR PROBLEM
Arbetstiden är annorlunda jämfört med Sverige. Man börjar arbeta sent, kontorsanställda oftast vid niotiden, i de flesta affärer och butiker klockan tio.
Man gör ett långt lunchuppehåll (siesta) mellan klockan två och fyra eller fem, för att sedan arbeta till klockan sju eller åtta.
På sommaren är siestan längre än på vintern beroende på de varma dagarna.
Den beskrivna arbetsdagen med den traditionella siestan på eftermiddagen börjar dock i allt fler företag att ersättas med nordeuropeiska arbetstider och timmes lunch.
Låt mig visa med ett kort exempel på en svensk och en spanjor som försöker till stånd en kontakt: Du börjar arbetet i Sverige vid sju-åttatiden.
Strax före halv nio bestämmer du dig för att ringa din spanske kollega Pepe. I Spanien har väckarklockan just ringt och Pepe står kanske duschen.
När du går på lunch vid tolvtiden, då är det full fart på Pepe och han ringer dig men telefonsvararen säger att du är på lunch.
Du kommer mätt och belåten tillbaka från lunchen. Kanske vid halv två-tiden och ringer tillbaka till Spanien.
Pepe har precis gått ut genom dörren, för nu är det spansk lunchtid. Och den är ganska lång!
Du gör ett sista försök klockan 15.30 innan du ska börja packa ihop för dagen.
Pepe är precis på väg till kontoret från lunchmötet som i god spansk stil har varat i två timmar. Nu jäklar, tänker Pepe och kastar sig på telefonen vid halv fem-tiden.
Då har du precis kört ur garaget och är på väg hem till familjen för att börja förbereda kvällens middag.
Sverige har stängt för dagen och alla har gått hem och där sitter Pepe i tre timmar utan att få kontakt. Han stänger nämligen inte förrän vid sju eller halv åtta-tiden på kvällen.
Vem sa att det skulle vara lätt? Men som jag nämnde tidigare, det har börjat förändras.
Spanjorerna har insett att de måste anpassa sina arbetstider till norra Europa om de vill göra affärer med oss.

KÖA UTAN NUMMERLAPPAR
Nummerlappar har inte riktigt slagit igenom i Spanien. I affären, på banken, på apoteket, eller var som helst där det är normalt att ställa sig i en kö, så måste du nu lära dig det spanska sättet att komma fram rätt i kön. Dessutom är det inte alltid så att man ställer sig i en kö utan man frågar artigt när man kommer in ”Quien es el ultimo?” (Vem är sist i kön?).
På så sätt är den enda person man behöver hålla koll på den som steg in före dig. Ett ovanligt sätt att köa men det är vad som väntar dig.

 

Tack för lånet av text från Sven F. Källström, boende i Spanien sedan över 30 år och författare av fem böcker om Spanien.

img

Lisa Forsström

Related posts

Nine reasons why Spain is such a popular country to visit or to live in

Sunshine in Spain is higher than 2500 hours per year… No other country can compete in Europe...

Continue reading
by Lisa Forsström

Spanien är bästa valet för ett långt och hälsosamt liv – Lista på Top 10 länder

Om du vill leva tills det att du blir bortåt 100 år så visar en vetenskaplig undersökning att...

Continue reading
by Lisa Forsström

Djungeln att ta sig igenom vid köp av fastighet

Internet är ett av de bästa redskap man kan använda då man går i köptankar och är nyfiken...

Continue reading
by Lisa Forsström

Join The Discussion